Herkese selamlar,
Bu forumda birkaç yerde hadis uydurulma sebeplerine dair okuduğum ve bana da gayet mantıklı gelen gerekçeleri yazdım. Bu gerekçelerin siyasi çekişmeler ve dini fikirleri kabul ettirme çabası geliyor. Her bir mezhep mensubu -buna hadis karşıtları da dahil- kendi fikirlerini desteklemek için hadis uydurmuş. İsim verilerek övülen veya yerilen kişiler buna en büyük delil. (Örneğin Ebu Hanife’nin ismi verilerek övüldüğü hadis.)
Peki insanlar inanç veya siyasi fikirlerini neden hadislerle desteklediler? Çünkü bazı nonteistlerin iddia ettiği gibi yeni fethedilen yerlerdeki halk zorla müslüman yapılmadı.
Peygamber’in ölümünden yüz yıl bile geçmemişken, hadis uyduruculuğunun başladığını düşünüyorum. Bu dönem, henüz İslam fetihlerinin tamamlanmadığı bir dönem ve orada yaşayan insanların büyük çoğunluğu eski dinleri üzerinde. Hadis uyduran kişilerinin, fikirlerini hadislerle desteklemesi bir felakete yol açtı, bunu kabul ediyorum. Fakat aynı şekilde bu durum, o dönemde yaşayan insanların din konusundaki samimiyetini de gösteriyor.
İslam dışı bile olsa bir fikri kabul ettirmek gerektiğinde onu Hz. Peygamber’in ağzından nakletmek, Hz. Peygamber’in vefatından hemen sonraki dönemde bile halk üzerinde etkili olduğunu gözler önüne seriyor.